Изграждането на българския участък от ''Южен поток'' започва през април


Очаква се газопроводът да бъде пуснат в експлоатация до 2015 г.

01.02.2013г.
На около 20 км от Варна в местността Паша дере ще влезе в България газопроводът Южен поток. Това потвърди днес зам. областният управител на Варненска област Пламен Манушев. По думите му полагането на тръбите в този район ще се извърши в месеците между април и юни т.г., за да се изпревари началото на туристическия сезон. "Процесът е планиран така, че да не пречи и на няколкото вида защитени птици, които обитават района", обясни още Манушев.

Според казаното от него днес преди няколко дни областният управител на Варненска област Коста Базитов и заместниците му са се срещнали с представители на проектната компания "Саут стрийм транспорт БВ". В нея с 50% от капитала участва руското дружество "Газпром". Други 20% са собственост на италианска компания, а по 15% - на немско и френско дружество.

Дължината на подводния участък на газопровода ще е около 900 км. Там ще бъдат положени четири ръкава на максимална дълбочина 2.25 хиляди метра. Подводната част на съоръжението, което ще минава по морското дъно, ще бъде изградено от 77 500 тръби с дължина 12 м всяка. В близост до морския бряг, където дълбочината на морето е по-малка от 28 м, тръбите ще влязат под морското дъно.

В близост до българския бряг тръбите ще трябва да заобикалят останките на 6 потънали кораба, уточни днес Велизар Енчев, директор на Морска администрация - Варна.

По сухопътното трасе на газопровода у нас ще бъдат положени 4 тръби с дебелина 813 мм. До компресорната станция край Провадия и във вътрешността на страната тръбите ще се намират на 4-5 метра дълбочина под повърхността на земята. Над тях ще бъде обозначена зона с ширина 60 м, която ще бъде залесена само с ниска растителност.

Според предварителните разчети цената на тръбите през българска територия трябва да струват между 800 млн. и 1 млрд. евро, от които България трябва да осигури половината.

Очаква се "Южен поток" да има капацитет от 63 млрд. куб. метра синьо гориво годишно и да бъде пуснат в експлоатация до 2015 г. На пълен капацитет се очаква да заработи най-рано през 2019 г. По предварителни разчети газопроводът трябва да остане в експлоатация в продължение на 50 години.

Според информацията, съобщена днес от Пламен Манушев в строителството на българския участък от газопровода ще бъдат ангажирани 130 души. С напредването на реализацията на проекта обаче този брой щял да нарасне.

Започналият като руско-италиански проект "Южен поток" по план трябва да свързва Русия със страните от Южна и Централна Европа и се счита като алтернатива на европроекта "Набуко". Целта на руския проект е да доставя газ за Европа, като заобикаля Украйна.

разпечатай